Tipovi solarnih panela

Na osnovu svoje tehnologije solarne panele delimo u dve velike grupe: kristalni i tankoslojni solarni paneli. Kristalni paneli: mono i polikristalna tehnologija.


U prošlosti tačna je bila tvrdnja da su monokristalni paneli bili delotvorniji od polikristalnih sa istom performansom. Danas, zahvaljujući razvijenoj tehnologiji, ova razlika je nestala. Efikasnost im je isti. Može se reći da polikristalni paneli bolje rade pri difuznom zračenju, dok, kad je direktna sunčeva svetlost u pitanju bolji kapacitet imaju monokristalne solarne ćelije, ali to su minimalna odstupanja.


Razlika je u procesu njihove proizvodnje, odnosno u izgledu. U cenama ne postoji razlika kada su u pitanju solarni moduli sa istim snagom. Nekoliko odstupanja: u vrelim klimatskim uslovima monokristalni moduli malo bolje rade, dok u severnim krajevima bolje rade polikristalne ćelije, to jest, minimalno bolji učinak ima monokristalna ćelija.

Razlika između polikristalne i monokristalne ćelije


 U Centralnoj Evropi može se proizvesti ista količina energije s obe vrste ćelija, ne može se iskazati razlika između polikristalnog sistema od 3kW i monokristalnog sistema od 3kW. Tako, odabir panela će se vršiti na osnovu proizvođača, cene, dostupnosti, i na osnovu mogućnosti instaliranja na krovu.


Takozvana monokristalna ćelija od kristalnog silicijuma efikasniji je sa 16-18 %, dok su polikristalne ćelije od višekristalnog silicijuma jeftinije, ali su sa 13-14%  manje efikasne. Domet im je ograničeniji od amorfnih solarnih ćelija, ali to nije od značajnog nedostatka na nivou godišnjeg učinka.


Moderni solarni moduli imaju životni vek od 30-35 godina i efikasnost pretvaranja energije između 13-18%. Proizvođači kvalitetnih modula daju 2-5 godina fabričke garancije i daju 20-25 godina garancije na efikasnost rada. Garancija na efikasnost rada pokazuje da solarni modul i nakon 20-25 godina korišćenja ostvaruje  efikasan rad miminalno 80%.


Monokristalne ćelije imaju odsečene ivice da bi se lakše mogle smestiti na solarne module. Najekonomičnije su osmokrake ćelije. Ovako se može i naočigled uočiti razlika između mono i polikristalne ćelije, na osnovu toga što polikristalna ćelija ima oblik kvadrata a monokristalna ćelija je osmokraka.

Kontakt

SEVERUS D.O.O.
Jovana Jovanovića Zmaja 17
21235 Temerin
Tel:(063)8392-997
goborcsaba@gmail.com
www.solarna-energija.rs